陳澤滔:搞港獨?先搞清偽命題

?

雨傘四大新興網上勢力,退聯、勇武、港獨、白票,講完退聯今次又講吓港獨派。其實我覺得呢個係幾吊詭嘅命題,因為會真係落手落腳去搞嘅,係唔會大鑼大鼓去講。而講果班呢?就一定唔會係出手去做果班。所以社會上就淨返一班齋talking 嘅港獨派去講港獨,而就會引嚟另一班唔支持港獨嘅人去鬧果班齋talking 得個講字。跟住又引發罵戰,呢條友又話果條友淨係識FF,果條友又話返呢條友係鬼係間諜。

老實講雖然我唔太支持,但我對港獨唔反感。而且即使唔搞獨立,我地都要應該盡量去嘗試自給自足嘅。水又好,電又好,食物都好,要有自己嘅生產線,先唔會俾人擒住搶,先有討價還價嘅能力。但相對港獨,我更認同「中國衰,香港好;中國更衰,香港更好」。港獨唔係唔得,但企係中國隔離扮幫手而從中取利嘅利益更大。不過我唔係乜乜經濟學家、經濟學系教授,唔識計港獨令香港損失幾多千億,講利益呢方面就唔班門弄斧啦。

但我覺得大家嚟嚟去去都係討論應唔應該獨立、有無能力獨立,結果就係不斷兜圈。一面就不斷講好多理由去支持獨立,另一就搵好多條件去否定獨立嘅可能,結果又係變罵戰。究竟係港獨撚離地呀,定係大中華膠賣港呢?我反而實際啲諗,如何安全地引發港獨呢?隔離一個「泱泱大國」,點樣令佢哋心甘情願,甚至係主動趕走香港?假如呢個問題答唔到,所有討論都係多餘嘅,只係紙上談兵嘅唧。以中國嘅軍事力量,香港全民當兵都唔會打得贏。所以只有中國自願趕走香港,港獨先有希望。

而港獨撚就只會沉醉係同大陸切割,成日諗住思想上同大陸切割之後割割吓現實都會割埋。係咪真係會咁呢?我唔知,但暫時以我淺陋嘅智慧仲未諗到一個合邏輯嘅model 令成件事發生。

如果大陸要主動放棄香港,第一件事係咪要香港乞共產黨憎先呢?共產黨其實真係唔太care 你冷處理六四,定反唔反蝗。係我眼中(當然我可能錯啦)共產黨只會care 兩樣嘢,就係錢同埋權。你有無能力令共產黨喺香港跌錢而又唔影響香港本土嘅人?定係我哋已經下定決心攬炒?如果有,我哋就有條件令大陸主動放棄香港啦。

無咁嘅決心?咁我哋唯有由權力著手。

係香港要點影響共產黨嘅管治先會令大陸寧願放我哋走呢?有人話喺香港奪回政府立法會。共產黨見你香港人竟然取得香港政府嘅控制權,所以寧願俾你獨立?好似唔係幾合邏輯囉。

我諗到嘅原因只有一個,就係香港嘅存在直接影響到共產黨對全中國嘅管治,甚至如果繼續俾香港係中國入面係果令共產黨亡黨嘅,咁佢就會諗放棄香港啦。可以點做?傳入民主思想,支援大陸市民任何民主抗爭,只要我哋喺大陸辣得愈多火頭,共產黨就要正面面對香港問題。

睇到呢度高登仔一定又屌啦:「DLLM 講到最後原來又係講建設民主中國!均鳩我睇呢篇咁嘅垃圾,作者都戇撚鳩嘅!」假如你睇完都係咁諗嘅,其實我唔會再有辦法說服你接受我嘅觀點。我只會話馬來西亞當年趕走咗新加坡,其中一個原因都係怕鬼咗李光耀影響政權。當然其實兩件事好難咁比較,而且背景內容都唔同,但個中心思想就係 – 你要搞鳩佢原本嘅政權。

其實藏獨份子做嘅嘢差唔多喳,不過佢哋勇武,用威嚇。我哋香港人錫身,我哋用智慧。

總知就係三個字,搞鳩佢。我真心希望港獨派不妨諗吓。

原文刊於作者臉書,標題為編輯所擬。